İTÜ RFID Laboratuvarı

İTÜ RFID Laboratuvarı, RFID teknolojisinin lojistik ve üretim başta olmak üzere iş süreçlerindeki kullanımını ve etkilerini araştırma, bu teknoloji kapsamında yeni ürün ve sistemler geliştirme, Türkiye'deki sanayi ve hizmet sektörünü bu konuda bilinçlendirmek misyonu ile RFID performans testlerini yürütmek, farklı RFID uygulama modellerini simüle etmek amaçlı olarak kurulmuştur.

Katılımcı İş Ortaklarımız

Uluslararası Standartlar

Ülkelerin UHF radyo spektrumu konusunda uyum içinde olmaması, standartların gelişmesinde zorluklar oluşturmaktadır. Amerika ve Kanada, UHF RFID sistemlerini 902–928 MHz band aralığında kullanırken, Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) 865,6 ve 867,6 MHz band aralığını Temmuz 2004’te UHF RFID kullanımı için tahsis etmiştir. Japonya, Mayıs 2005’de yayınladığı genelgede UHF RFID sistemlerini 953 ve 954 MHz band aralığında kullanacağını açıklamıştır. Ülkemizde, Türk Telekomünikasyon Kurumu tarafından güncel Kısa Mesafe Erişimli Telsiz (KET) Yönetmeliği 20 Mart 2010 tarihli ve 27527 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Buna göre 2 Watt çıkışlı UHF RFID sistemleri 865,6 ve 867,6 MHz band aralığını Avrupa ile uyumlu olarak kullanacaktır.
UHF spektrumunda farklı dünya ülkelerinin kabul ettiği band aralıkları aşağıdaki şekilde yer almaktadır. Uluslararası Telekomünikasyon Kurumu (ITU), global radyo spektrumu açısından dünyayı üç bölgeye ayırmıştır. Birinci bölge Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Rusya, ikinci bölge Amerika, üçüncü bölge Avustralya dahil olmak üzere diğer Asya ülkelerini kapsamaktadır.   [Geri]